KITARecycle pupuk amalan kitar semula sisa pepejal

 

 

SEREMBAN 27 Sept. – Syarikat konsesi SWM Environment Sdn. Bhd. (SWM Environment) memperkenalkan sistem KITARecycle untuk menggalakkan amalan kitar semula serta pengurangan pembuangan sisa pepejal dalam kalangan penduduk di Negeri Sembilan, Melaka dan Johor.

Ketua Pegawai SWM Environment, Ho De Leong berkata, KITARecycle yang dilancarkan dengan kerjasama syarikat iCYCLE Malaysia Sdn. Bhd. (iCYCLE) menggunakan konsep buang sampah dan tebus ganjaran dalam bentuk baucar beli-belah atau barangan yang sama nilainya.

Menurut De Leong, mata ganjaran itu melibatkan 35 jenis barangan kitar semula termasuk tin aluminium dan kertas.

“Ope­rasi akan dimulakan di kawasan perumahan terpilih membabitkan lima sangkar kitar semula di negeri ini dan Melaka serta 10 sangkar di Johor.

“Penduduk di kawasan ber­kenaan akan menerima pelekat kod bar daripada KITARecycle dan ia akan ditampal pada plastik yang telah diisi sisa kitar semula,” katanya dalam majlis pelancaran Program KITARecycle di Dewan Perdana KRS di sini, baru-baru ini.

Majlis perasmian disempurnakan Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Kesejahteraan Bandar, Perumahan Kerajaan Tempatan dan Kampung Baru, Teo Kok Seong.

Yang turut hadir Pengerusi Jawatankuasa Bertindak Kesihatan, Alam Sekitar, Koperasi dan Kepenggunaan negeri, S. Veerapan dan Pengarah iCYCLE, Dr. Tan Ching Seong.

Mengulas lanjut, De Leong berkata, pelekat kod bar yang disediakan oleh iCYCLE perlu ditampalkan pada beg plastik si­sa kitar semula bagi membole­h­­­­kan penduduk mengumpulkan jumlah mata kitar semula dan menebus ganjaran tersebut da­ri­pada iCYCLE.

Katanya, pihak SWM Environment akan menimbang dan melakukan kutipan sisa kitar semula di sangkar KITARecycle bertujuan merekod sisa kitar semula yang dikumpul.

“Setiap kilogram sisa kitar semula akan diberi mata ganjaran. Contohnya, setiap satu kilogram tin aluminium akan mendapat 20 mata kitar semula dan boleh ditukarkan kepada baucar atau barangan sama nilainya.

More To Explore

Events

爱凤环 l 三月份东关街道垃圾分类宣传活动回顾

为进一步深化生活垃圾分类理念,倡导绿色、低碳、环保的生活方式,在3月份东关街道携手爱凤环环保科技有限公司举办开展了多场垃圾分类宣传活动。 通过宣传活动,助力垃圾分类习惯养成,争做垃圾分类的宣传者和践行者。接下来,爱凤环环保科技有限公司将继续推进垃圾分类工作的常态化宣传,引导全民参与共建,实现垃圾分类源头减量,促进垃圾分类理念遍地开花,为垃圾分类工作贡献力量。

Uncategorized

爱凤环|二月份东关街道垃圾分类宣传活动回顾

为进一步增强居民对垃圾分类知识的深入了解,培养居民低碳、环保的生活理念,在2月份东关街道携手爱凤环环保科技有限公司举办开展了多场垃圾分类宣传活动。 接下来爱凤环环保科技有限公司会采取多种形式宣传垃圾分类、爱护身边环境等活动,向更多人传递环保信息,引导居民群众加入到垃圾分类、保护环境的行列中来。